Aandacht voor exotische paddenstoelen in Nederland

Essenziekte
Sinds 2007 is in Europa een nieuwe agressieve en snel om zich heen grijpende schimmelziekte bekend. Deze ziekte tast diverse soorten essenbomen aan die hierdoor geheel of gedeeltelijk afsterven. De schimmelziekte verstopt de houtvaten in takken van essen zodat deze daarboven afsterven. De Essenziekte is in 2009 voor het eerst in Nederland vastgesteld.
De ziekte wordt veroorzaakt door de seksuele en aseksuele varianten van het Vals essenvliesklelkje (Hymenoscyphus pseudoalbidus); de aseksuele vorm is indertijd Chalara fraxinea genoemd.


Taxonomie
Devisie:
Subdevisie:
Klasse:
Subklasse:
Orde:
Familie:
Soort:
Anamorf:
Ascomycota
Pezizomycotina
Leotiomycetes
Leotiomycetidae
Helotiales
Helotiaceae
Hymenoscyphus pseudoalbidus
Chalara fraxinea

Ontwikkeling
Hymenoscyphus pseudoalbidus is pas herkend na uitvoerig DNA-onderzoek. Ze lijkt uiterlijk als twee druppels water op Hymenoscyphus albidus, het in Nederland al veel langer bekende Essevlieskelkje. Het Essevlieskelkje veroorzaakt geen ziekteverschijnselen aan de Es.
Onder aangetaste bomen zijn vanaf juni de paddenstoeltjes in grote hoeveelheden op de afgestorven bladsteeltjes te vinden.
De ziekte treedt vooral op onder jonge bomen. Uit recent onderzoek (juli 2012) blijkt dat de nieuwe soort het 'oude' Essevlieskelkje massaal verdringt van het substraat waarop zij beide op groeien. Het is waarschijnlijk dat de oorspronkelijke soort, het Essevlieskelkje, in grote delen van zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied reeds uitgestorven is.

Lees ook:


► De uitgebreide beschrijving op Allesoverpaddenstoelen.nl

► Publicaties via Google

► Afbeeldingen via Google

snapshot uit panorama
Snapshot uit GigaPanorama - bekijk dit op internet!
essenziekte

Hymenoscyphus pseudoalbidus V. Queloz, C.R. Grünig, R. Berndt, T. Kowalski, T.N. Sieber & O. Holdenrieder
Foto: Menno Boomsluiter