Aandacht voor exotische paddenstoelen in Nederland

Dringend: extra aandacht voor twee boomziekten

Het Team Invasieve Exoten vraagt ons extra op de volgende schimmelziekten te letten:
Het gaat om een schimmelziekte bij verschillende soorten walnoot, veroorzaakt door Geosmithia morbida die zich vanuit de Verenigde Staten sinds 2013 in Zuid-Europa gevestigd heeft en langzaam naar het noorden trekt. Daarnaast gaat het om Cryphonectria parasitica, een agressieve schimmelziekte die tamme kastanje aantast. Als je een aantasting vermoedt, meldt dit dan vergezeld van foto’s van het ziektebeeld. Het gaat in beide gevallen m schimmelziekten die verspreid worden door specifiek bastkevers. Bij het op tijd signaleren van ziektegevallen is het mogelijk te voorkomen dat deze ziekten zich in ons land vestigen.
Geef waarnemingen door aan exoten@mycologen.nl.
► Lees meer over de schimmelziekte van de walnoot of de tamme kastanje
schadebeeld bij  walnoot en tamme kastanje

Geadrede leemhoed tamme kastanjeziekte Aandachtsoorten afgelopen jaren:

► 2014: Walnootziekte
► 2013: Tamme kastanjeziekte
► 2012: Geaderde leemhoed
► 2012: Vals essenvlieskelkje
► 2011: Peer-jeneverbesroest
► 2010: Spitse stinkzwam
► 2009: Inktviszwam

Algemene informatie:

► Lees de informatiepagina over (paddenstoel)exoten in Nederland


Nieuws:

logo nieuwsbrief Kijk op Exoten No. 21, september 2017
In de eenentwintigste nieuwsbrief lezen we over een valse meeldauw (in het artikel 'waterschimmel' genoemd), Phytophthora ramorum. Sinds 1995 waart hij door ons land en tast hij verschillende bomen en struiken aan. Behalve rhododendron en bosbes kunnen ook eiken en beuken het risico lopen te worden aangetast.

U kunt de eenentwintigste nieuwsbrief hier downloaden.

Wilt u de nieuwsbrief 'Kijk op exoten' voortaan zelf ontvangen?
U kunt zich dan op de nieuwsbrief abonneren via de Ravonsite.

Kijk op Exoten No. 20, juni 2017
In dit nummer lezen we over de Amerikaanse boleet Aureoboletus projectellus die in 2007 voor het eerst in Europa (in Litouwen) werd gevonden en nu via Denemarken en Duitsland onze kant op komt.
U kunt de twintigste nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 19, april 2017
In dit nummer lezen we over de taailing (Marasmius corbariensis) en de "Zuidelijke lantaarnzwam" (Omphalotus olearius). U kunt de negentiende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 18, januari 2017
In dit nummer wordt terugeblikt op de verspreiding van de Traliestinkzwam (Clathrus ruber) en de Inktviszwam (Clathrus archeri) in Nederland. U kunt de achttiende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 17, november 2016
In dit nummer wordt aandacht gevraagd voor Eikenmeeldauw (Erysiphe alphitoides). De Eikenmeeldauw lijkt een inheemse soort, maar is pas sinds 1907 bekend in Europa. U kunt de zeventiende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 16, mei 2016
In dit nummer wordt aandacht gevraagd voor het Vals essenvlieskelkje. Deze slaat overal om zich heen, waardoor zowel zaailingen als volwassen bomen sterven. U kunt de zestiende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 15, januari 2016
In dit nummer wordt aandacht besteed aan vier nieuwkomers die geen vaste voet zullen krijgen in Nederland, zo wordt verwacht. U kunt de vijftiende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 14, november 2015
In dit nummer meer informatie over de Oranjerode stropharia (Leratiomyces ceres). U kunt de veertiende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 13, augustus 2015
In dit nummer meer informatie over schimmelziektes in Nederlandse bomen, waaronder de Roetschorsziekte (Cryptostroma corticale). U kunt de dertiende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 12, april 2015
In dit nummer meer informatie over het Rood oorzwammetje (Crepidotus cinnabarinus). De foto in het betreffende artikel is van Ieko Staal (en dus niet van Rob Chrispijn, zoals wordt vermeld). U kunt de twaalfde nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 11, januari 2015
In dit nummer meer informatie over de Douglasvezeltruffel (Rhizopogon villosulus). U kunt de elfde nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 10, november 2014
In dit nummer meer informatie over de Duizendkankerziekte bij walnoot. U kunt de tiende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 9, september 2014
In dit nummer meer informatie over de Iepziekte (Ophiostoma ulmi). U kunt de negende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 8, april 2014
In dit nummer meer informatie over de Traliestinkzwam (Clathrus ruber). U kunt de achtste nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 7, januari 2014
In dit nummer meer informatie over de Zwarte amaniet (Amanita inopinata). U kunt de zevende nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 6, september 2013
In dit nummer meer informatie over de tamme kastanjeziekte (Cryphonectria parasitica). U kunt de zesde nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 5, juni 2013
In dit nummer meer informatie over de Goudgele plooiparasol (Leucocoprinus birnbaumii). U kunt de vijfde nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 4, april 2013
In dit nummer meer inforatie over de Inkviszwam (Clathrus archeri).
U kunt de vierde nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 3, januari 2013
In deze nieuwsbrief is er speciale aandacht voor de Toverchampignon (Allopsalliota geesterani). Lees het in deze nieuwsbrief.
U kunt de derde nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 2, september 2012
In de tweede nieuwsbrief staat alles wat u moet weten over het Essenvlieskelkje: is het nu verdrongen door een agressieve nieuwkomer?
U kunt de tweede nieuwsbrief hier downloaden.

Kijk op Exoten No. 1, juni 2012
In de eerste nieuwsbrief lezen over de Geaderde leemhoed: een opdringerige soort in een bijzonder milieu.
U kunt de eerste nieuwsbrief hier downloaden.

Exotenspecial Themanummer exoten Natura
Onlangs is bij de achterban van de KNNV en alle PGO’s een themanummer van het KNNV-tijdschrift Natura over exoten op de mat gevallen. Dit nummer is voortgekomen uit het Signaleringsproject Exoten, dat op initiatief van het Team Invasieve Exoten (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) is opgestart en waarin tal van organisaties samenwerken. Het Signaleringsproject Exoten heeft als doel vrijwilligers te enthousiasmeren uit te kijken naar exoten en waarnemingen te melden. Goede, actuele exotenwaarnemingen zijn belangrijk voor terreinbeheerders, natuurorganisaties, natuurliefhebbers, wetenschappers en beleidsmakers. Het themanummer geeft een overzicht van de vele facetten van exoten in Nederland. U kunt u de PDF van het themanummer hier downloaden. Wilt u liever een papieren exemplaar, neem dan contact op met de KNNV via info@knnvuitgeverij.nl, zolang de voorraad strekt.