Welkom op de jeugdpagina van de NMV!
Op deze pagina vind je kleurplaten en ideetjes voor onderzoek aan paddestoelen.
Voor informatie voor je werkstuk verwijzen we je naar de onderwijspagina. Op deze pagina kunnen ook de docenten van het basis- en voortgezet onderwijs terecht.


 • Wil je werkbladen en kleurplaten van deze site downloaden? Dan heb je Acrobat Reader nodig. Dat kan je gratis downloaden door op onderstaand plaatje te klikken. Als je het programma hebt geïnstalleerd, hoef je de plaatjes van de gewenste producten op de jeugdpagina alleen maar aan te klikken en het werkblad of kleurplaat zal in een nieuw venster worden geopend. In dat venster zitten knoppen om op te slaan en af te drukken.

 • Heb je nog geen Acrobat Reader?
  Klik dan op onderstaand plaatje:Is dit nu een paddenstoel?
(op vrijwel alle plaatjes kan je klikken!)


  KLEURPLATEN
 • Hiernaast zie je twee kleurplaten. Je kunt ze downloaden door erop te klikken. Daarna kan je ze uitprinten op A4-formaat.
  Om de platen te downloaden heb je wel Acrobat Reader nodig.

Kleurplaat 1
kleurplaat1
Kleurplaat 2
kleurplaat2Nog twee kleurplaten...
De kleurplaten hiernaast staan op www.schoolplaten.com. Je kunt erop klikken om naar de site te surfen. Onder elke kleurplaat zit een knop om hem uit te printen.
Kleurplaat1

Kleurplaat2


  Kijkdoosknipblad

 • Maak een paddenstoelenkijkdoos!
  Als je dit knipblad download, kan je het op een A4-tje uitprinten. Daarna kan je de paddenstoelen inkleuren en met behulp van de plakstroken in een (schoenen)doos plakken. Kleur of verf de schoenendoos van binnen in herfstkleuren en maak een kijkgaatje aan de korte kant. Als je in het deksel een venster snijdt en daar bruin en/of groen vliegerpapier overheen plakt, ontstaat in de doos een stemmige herfstsfeer.

  Klik op de plaat om hem down te loaden!
  (je hebt daarvoor Acrobat Reader nodig)
Knipblad met acht paddenstoelen

  ZELF ONDERZOEK DOEN
 • de plaatjes hiernaast zijn twee verschillende onderzoeksopdrachten Ze helpen je om te leren hoe je op een goede manier paddenstoelen onderzoekt. Je kunt de opdrachten downloaden door erop te klikken (je hebt wel Acrobat Reader nodig). Daarna kan je ze uitprinten op A4-formaat.
Naar buiten
Naar buiten
Champignononderzoek
Champignon onderzoek


  Kijk naar de sporen!
 • Paddenstoelsporen zijn te klein om met het blote oog te zien. Of toch niet? Er zijn twee manieren ok de sporen toch zomaar te zien.

  Sporenfiguur
  Als je de sporen een nacht lang opvangt op een stukje papier, kan je de kleur van de sporen bovendien ook goed zien! En dat is weer handig bij de determintatie!

  In een sporenkijkdoos kan je de sporen zien vallen. Met het blote oog!

  Om deze werkbladen te downloaden heb je wel Acrobat Reader nodig.

Sporenfiguur maken
Maak een Sporenfiguur
Sporendoos maken
Maak een sporendoos

  Hoeveel sporen maakt een paddenstoel?
 • Men heeft uitgerekend dat een champignon met een hoed van tien centimeter 10 miljoen (10.000.000) sporen maakt. Die sporen worden gemaakt op de zijkanten van de plaatjes (lamellen) aan de onderkant van de hoed. Hoe meer plaatjes, hoe meer sporen een paddenstoel kan maken. Hoe werkt dat? Doordat meer plaatjes samen een groter oppervlak hebben!
  Het werkblad hiernaast leert je hoe het zit met dat oppervlak. Je hebt er wel extra papier, een schaar en lijm bij nodig.

  Om dit werkblad te downloaden heb je wel Acrobat Reader nodig.
Oppervlaktevergroting
Werkblad oppervlaktevergroting


Goed informatieboek

Dit boekje is speciaal geschreven voor kinderen van 12 jaar en ouder. Je kunt er eigenlijk alles in lezen over het leven van paddenstoelen. Als je het helemaal uit hebt, weet je veel meer dan de meeste volwassenen! De plaatjes zijn natuurgetrouw en daardoor kan je ook leren goed naar paddenstoelen te kijken. Dit boek is bijzonder geschikt als betrouwbare bron voor werkstukken en spreekbeurten.
Niet geschikt om paddenstoelen mee te determineren.

Het boekje heet:
'Vliegenzwam, elfenbank en andere paddestoelen'.

Geschreven door: Hans Adema
Met tekeningen van: Mieke van Tilburg
Uitgegeven bij: Schuyt & Co
ISBN: 90 6097 411 5
Paddenstoeleboek

Goed boek om namen op te zoeken

In dit boek staan heel goede foto's van meer dan 1000 soorten paddenstoelen. Bij elke soort staat ook een goede beschrijving. Eigenlijk is dit de eerste paddenstoelengids in het Nederlands dat zo goed is dat zelf paddenstoelenkenners met veel ervaring het graag gebruiken. Sommige soorten hebben geen Nederlandse naam. Die komen ook niet in ons land voor. Maar als je naar het buitenland met vakantie gaat, kan je dit boek ook goed gebruiken, omdat het niet alleen over de Nederlandse paddenstoelen gaat.
Bijzonder is dat je ook kunt zien welke soorten op de Rode Lijst staan. Rode Lijst-soorten zijn bijzonder, omdat ze door het verpeste milieu steeds zeldzamer zijn geworden. De Europese regering heeft eigenlijk gezegd dat alle landen in Europa ervoor moeten zorgen dat soorten die op de Rode Lijst staan niet nog zeldzamer mogen worden, maar juist weer algemener. Als dat lukt, gaat het beter met het milieu.

Het boek heeft handige kleurcodes en ikoontjes, waardoor het determineren makkelijker wordt. Als je op het plaatje klikt, zie je hoe die kleuren en ikoontjes voorin het boek worden uitgelegd. Omdat het een echte veldgids is, heeft het een slappe kaft met een plastic omslag.

Het boek heet:
'De grote paddenstoelengids voor onderweg'.

Geschreven door: Ewald Gerhardt
Nederlandse bewerking door: Eef Arnolds
Uitgegeven bij: Tirion Natuur
ISBN: 90 5210 653 3
Paddenstoelenboek

Boek met veel achtergrondinformatie

Dit boek geeft veel nuttige informatie over paddenstoelen en schimmels in het algemeen. Met duidelijke foto's worden verschillen tussen de soortgroepen getoond. Het is een goed beginnersboek voor iedereen die een indruk wil krijgen van de enorme variatie in paddenstoelenland. En er staan enorm veel soorten in afgebeeld.

Het boek heet:
'Paddestoelenencyclopedie'.

Geschreven door: Gerrit Keizer
Uitgegeven bij: Rebo
ISBN: 90 366 1072 9

Er bestaat ook een CD-rom van dit boek!

Let op: bij de herdruk is het omslag veranderd! Het boek ziet er dus anders uit. Let op de titel en naam van de schrijver.
Paddenstoelen Encyclopedie

Paddestoelen in beeld Handig zakgidsje voor in het veld

Paddenstoelen zijn veelzijdig: sommige soorten zijn eetbaar, andere dodelijk giftig; de ene soort is het hele jaar door te zien, de andere groeit en verdwijnt weer binnen enkele dagen. Deze grilligheid spreekt velen tot de verbeelding. Lange tijd wist men niet precies wat paddenstoelen waren: 'planten zonder bladgroen' of 'alleen groeiend in de buurt van heksen', werd wel gedacht. De mysterieuze reputatie van paddenstoelen komt nog tot uitdrukking in vele sagen en sprookjes.
In dit boekje zijn 21 soorten paddenstoelen beschreven. Deze zijn goed herkenbaar en komen veel in Nederland voor. Op de uitklapkaart achterin staan deze paddenstoelen overzichtelijk bij elkaar afgebeeld.

Bestel bij de KNNV

Twee boekjes die bijzonder veel nuttige informatie geven

Jammer genoeg zijn deze boekjes niet meer te koop in een gwone boekwinkel, maar moet je ze zoeken bij bijvoorbeeld 'De Slegte'. Deze boekjes zijn eigenlijk de mooiste paddenstoelenboekjes die ooit in Nederland zijn uitgegeven! Dat komt door de bijzonder fraaie en natuurgetrouwe afbeeldingen, maar ook doordat heel veel extra informatie wordt gegeven, zoals bijvoorbeeld de uitleg en betekenis van de wetenschappelijke namen!

'Paddestoelen in de natuur. Paddestoelen, zwammen en schimmels'.
Geschreven door: Bo Mossberg, Sven Nilsson en Olle Persson
Vertaald en bewerkt door: Jasper Daams
Uitgegeven bij: Thieme Zutphen (1978)
ISBN: 90 03 95260 4

'Paddestoelen in de natuur. Plaatjeszwammen'.
Geschreven door: Bo Mossberg, Sven Nilsson en Olle Persson
Vertaald en bewerkt door: Jasper Daams
Uitgegeven bij: Thieme Zutphen (1978)
ISBN: 90 03 95320 1


Antiquarische boeken zijn te vinden bij ANTIQBOOK
Mossberg

Spreekbeurten (basisschool)
De spreekbeurten hieronder zijn door kinderen gemaakt en op het web geplaatst. Omdat de bronnen onbekend zijn, kan de NMV niet instaan voor de betrouwbaarheid van de geboden informatie. Maar deze spreekbeurten zijn wel een heel mooi voorbeeld van hoe je het zelf zou kunnen doen als je een spreekbeurt moet houden!
Spreekbeurt 1 Spreekbeurt 2

Paddenstoelenpuzzel
Wat vind je van een kruiswoordpuzzel, die je helpt door het invullen ervan iets over paddenstoelen te leren?
Maak de puzzel!

Vliegenzwam SCHOOLTV
Bekijk een videoclip over de Vliegenzwam op Beeldbank.schooltv.nl
Bekijk een videoclip over Champignons op Beeldbank.schooltv.nlEngelstalige quiz over het verspreiden van paddenstoelensporen
Wel eens gehoord van de Childrenuniversity in Manchester (in Engeland)? Als je een beetje Engels kunt lezen, kan je op de volgende koppeling alles leren over hoe paddenstoelen hun sporen verspreiden!
Doe de quiz!

Spelletjes, puzzels, quizzen, experimenten, feiten en
nog veel meer over paddenstoelen in het Engels.
Welcome to the Hidden Kingdom!


Als je echt veel over paddenstoelen wilt leren, raden we je aan te gaan kijken op www.paddenstoel.nl. Dat is niet zomaar een paddenstoelensite, maar de site van één van de beste mycologen van Nederland, Chiel Noordeloos, die lesgeeft over paddenstoelen op de Rijksuniversiteit in Leiden! Misschien staan er teveel moeilijke woorden op? Niet bang zijn om vragen te stellen: je kunt altijd een mailtje sturen! Je mag natuurlijk ook je vraag mailen naar de webmaster van de Nederlandse Mycologische Vereniging.
M.E. Noordeloos

De Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN) is een vereniging voor en door jongeren van 12 tot 25 jaar die zich bezig houden met veldbiologie. De leden organiseren zelf toffe kampen en excursies met verschillende thema's: paddenstoelen, vogels, planten, zee, noem maar op! Vooral de 10-daagse zomerkampen zijn altijd een groot succes. Bekijk voor meer info de website van de NJN...