Wood-Wide Web

Myceliumstrengen. Foto: A. Gutter.

Sinds het promotie-onderzoek in 1997 van Canadees bosecoloog Suzanne Simard is er een golf van publicaties verschenen over schimmelnetwerken die bomen en planten met elkaar verbinden; het begrip wood-wide web is inmiddels bij een groot publiek bekend en een aantal boeken werden bestsellers, de film 'Fantastic Fungi' op Netflix is door miljoenen mensen bekeken. Je zou zeggen dat dit een verschuiving tot stand moet brengen in hoe bosbeheerders en overheden naar bossen kijken, maar niets is minder waar: projecten om bossen te beschermen en wereldwijd onderzoek te doen naar bijvoorbeeld het vermogen van CO2-opslag door schimmelnetwerken moeten privaat gefinancierd worden. Nog altijd spelen grote land- en bosbouwinstellingen de baas.

Op Allesoverpaddenstoelen.nl was natuurlijk al veel te vinden over mycorrhiza's en hun relaties, maar nu is er ook een nieuwe pagina gewijd aan het wood-wide web, waarop  het hoe en waarom en de implicaties helder uit de doeken worden gedaan: dé ideale inleiding om in een notendop kennis te nemen van dit fenomeen, prikkelend genoeg om er daarna véél meer van te willen weten! Volg de link: https://www.allesoverpaddenstoelen.nl/Aop3_woodwideweb.html

En tenslotte: lees vooral het boek Van Suzanne Simard, dat in in juni in onze taal verscheen en in november al haar derde druk beleefde!

(opmerking: de link voor het boek gaat naar Libris.nl, omdat u via deze website boeken kunt bestellen die door uw eigen boekhandel geleverd worden. Zo steunt u uw plaatselijke boekhandel in plaats van de grote internetverkopers!)