Maandjournaal Paddenstoelen #30

Van de redactie
We mogen wel stellen dat augustus een prima maand is geweest voor paddenstoelen. Dankzij de aanhoudende regen schoten niet alleen de boleten, maar ook heel veel andere paddenstoelensoorten massaal de grond uit. Het paddenstoelenseizoen kwam al vroeg op gang en alle mycofielen konden weer opgelucht  hun hart ophalen. Laten we hopen dat deze trend ook zal doorzetten in september, zodat we dan ook weer volop kunnen genieten van alle (paddenstoelen)pracht die Moeder Natuur ons te bieden heeft.
Vrijdag 1 september, is de Basiscursus Paddenstoelen officieel van start gegaan. Tot nu toe is de vooraanmelding een groot succes. Meer dan 800 deelnemers hebben zich al aangemeld om meer te leren over paddenstoelen! Heb je je nog niet opgegeven, aanmelden voor de basiscursus kan nog steeds, maar wees er wel zo spoedig mogelijk bij om niet achterop te raken met het doen van de oefeningen en opdrachten.
In de Terugblik onder andere diverse natuurberichten van Martijn Oud over een “gammele” Paardenkastanje die de zomerstorm Poly overleefde, een boletenexplosie in de Staatsbossen van Schoorl, Geringde vlekplaten die groeien op zilte paardenvijgen en een artikel over soms lastig van elkaar te onderscheiden lakzwammen. Verder twee Bijzondere waarnemingen over een Valse anijschampignon en een Blauwe melkbekerzwam.
In de rubriek Publicaties worden de ‘Zakgids Paddenstoelen’ van Nico Dam & Thomas W. Kuyper over paddenstoelen in stedelijk gebied, ‘Das Kosmos Handbuch Pilze  van Andreas Gminder & Peter Karasch en een nieuw boek dat geheel gewijd is aan soorten die in de Franse Alpen voorkomen ‘Champignons de la zone alpine’ van F. Armada, J.-M. Bellanger & P.-A. Moreau gepresenteerd. Verder besteden we uitgebreid aandacht aan de Paddenstoel van het jaar 2023, de Zwartwordende wasplaat.

Download het 30ste Maandjournaal Paddenstoelen | Bezoek de overzichtspagina