Eerbetoon Johanna Westerdijk in Utrecht

Woensdag 14 september is in Utrecht aan de Maliesingel 54 een nieuwe muurschildering onthuld van Prof. Dr. Johanna Westerdijk. Vanaf een zijgevel kijkt de eerste vrouwelijke  hoogleraar in Nederland de voorbijgangers vanuit haar laboratorium aan.

Westerdijk was grondlegger van de grootste collectie levende schimmels ter wereld. Die collectie maakt deel uit van meer dan 100.000 verschillende levende schimmels, gisten en bacteriën in de biobanken van het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute in Utrecht Science Park, een wetenschappelijk instituut van wereldfaam.

Schimmelonderzoek is van groot maatschappelijk belang: onder meer voor medische toepassingen, gewasbescherming, voedselvoorziening en voor circulaire innovatie. Deze muurschildering is een eerbetoon aan Johanna Westerdijk. Als pionier op dit vakgebied blijft ze een inspiratie voor de  toekomst.

Lees het volleldige persbericht

Johanna Westerdijk was van 1908 tot 1913 ook de eerste secretaris van de NMV. In 1958 werd zij benoemd tot erelid.

Op de foto Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman die samenwerkten aan het initiatief om historische vrouwen bekend te maken bij een breder publiek.