NMV-excursieprogramma

Excursietijden (en duur) staan indien bekend genoemd in het programma. Indien afspreekplek niet genoemd staat,
vraag deze op bij de contactpersoon. Bij OPBELEXCURSIE graag ten minste tot de avond van te voren (tussen 18:00
en 20:00) aanmelden. Een excursie kan worden uitgesteld of verplaatst.
Van de deelnemers aan de excursies wordt verwacht dat zij zich aan de aanwijzingen van de excursieleider houden. Dit
geldt o.a. voor het verzamelen voor determinatie.

Er worden geen paddenstoelen verzameld voor consumptie.

➔ Deelname aan excursies is in principe alleen voor NMV-leden. Overige belangstellenden kunnen vooraf contact opnemen met de excursieleider.

Aanwijzing voor de excursieleider: graag de vondstenlijst mailen naar excursies@mycologen.nl. En een kort verslagje voor Coolia graag mailen naar Anneke van der Putte, liefst met een foto van een bijzondere vondst!

Toevoegingen voor dit programma of het volgende programma? Stuur een mail naar Karin Koppen: excursies@mycologen.nl.


Excursies in 2024


Door droogte kan het paddenstoelenaanbod tijdens excursies tegenvallen. Daarom wordt altijd aanbevolen vooraf contact op te nemen met de excursieleider over het al dan niet doorgaan van een excursie.

 • Zondag 10 maart: Nuenen (Noord-Brabant), Refelingse heide. De Refelingse heide en Schoutse vennen is een afwisselend gebied in de buurt van Eindhoven. Door de aanwezigheid van keileem in de ondergrond is het een natgebied. Het staat in de regio bekend om zijn paddenstoelenrijkdom, ook in het voorjaar. Mogelijk dat de Voorjaarskluifzwam, Lentebekerzwam en andere voorjaarspaddenstoelen zich al vertonen. !!! LET OP: start 9.30 Parallelweg 15, Nuenen. AANMELDEN mail of opbellen.
  Excursieleider: Ton Hermans T: 06-28062650, E-mail: ajjhermans@gmail.com
 • Zaterdag 16 maart: Zoetermeer (Zuid-Holland), Balijbos. Gecombineerde KNNV Zoetermeer/NMV-excursie. De Balij (of het Balijbos) is een jong bos tussen Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Delft dat bestaat uit een natuurbos, een moerasbos. De eerste bomen zijn ruim voor de aanleg van de Floriade uit 1992 aangeplant. Dit Floriadebos is het oudste deel van De Balij. Het bos is later verder uitgebreid met onder andere beuken, eiken, essen en elzen. Verzamelen 10.30 Kurkhout 100, Zoetermeer. AANMELDEN via mail of telefonisch; maximaal 20 deelnemers.
  Excursieleider: Sinie de Jongen en Theo Strik, theo.strik@gmail.com of 06-14190070
 • Zaterdag 23 maart: Dordrecht (Zuid-Holland), park de Merwelanden. De gemeente Dordrecht organiseert een 10000-soortenjaar en paddenstoelen maken daar een groot onderdeel van uit. Een hele uitdaging en hopelijk dat veel NMV-leden de handschoen willen oppakken! Soorten die gezien worden zijn Voorjaarspronkridder, Kapjesmorielje, rode kelkzwam en taaiplaten. Het onderzoeksgebied bestaat uit wilgenbroekbossen, parkbossen en natuurlijk grasland. Park de Merwelanden bevindt zich dicht bij de Sliedrechtse Biesbosch. Verzamelen 10.30 op de parkeerplaats bij de ingang naar het Biesboschcentrum; adres van de parkeerplaats is Baanhoekweg 150 in Dordrecht. AANMELDEN vrijdagavond 22 maart; maximaal 15 deelnemers.
  Excursieleider: Sjoerd-Dirk Fiaschi-Van der Est 06-48966838, dirkvanderest@hotmail.com
 • Zaterdag 30 maart: Dordrecht (Zuid-Holland), de Elzen. Deze excursie wordt georganiseerd in het kader van de 10000-soortenjaar van de gemeente Dordrecht. Hopelijk dat veel NMV-leden hieraan een bijdrage willen leveren! Het onderzoeksgebied ligt tussen de nieuwe aangelegde natuur in de Nieuwe Dordtse Biesbosch en de Dordtse Biesbosch. Het bestaat uit wilgenbroekbossen, parkbossen en natuurlijk grasland met o.a. Kapjesmorielje en taaiplaten. Verzamelen 10.30 op de parkeerplaats bij de ingang van de Elzen, Oude Veerweg 1 in Dordrecht. AANMELDEN vrijdagavond 29 maart; maximaal 15 deelnemers.
  Excursieleider: Sjoerd-Dirk Fiaschi-Van der Est 06-48966838, dirkvanderest@hotmail.com
 • Zaterdag 30 maart: De Lutte (Overijssel), Arboretum Poort Bulten. Excursie in het uiterste oosten van Overijssel, in het fraaie arboretum Poort Bulten gelegen aan de rand van het dorpje De Lutte. We gaan er deze dag vooral op zoek naar soorten die op hout groeien maar mogelijk zijn er ook op de grond groeiende lentesoorten te vinden. Vertrek om 10.30 uur vanaf de parkeerplaats bij het restaurant Schenkerij Poortbulten, Lossersestraat 66, 7587 PZ De Lutte. Wie met de trein komt, kan worden afgehaald. Neem hiervoor wel van te voren contact op. OPBELEXCURSIE.
  Excursieleider: Marian Jagers 06-41889225 of via jagersmarian@gmail.com
 • Zaterdag 13 april: Geestmerambacht (Noord-Holland), ingang Vlasgat. Gecombineerde PWG De Noordkop/NMV excursie op zoek naar de voorjaarspaddenstoelen van het Geestmerambacht. Soorten zoals het Vingerhoedje en Grote aderbekerzwam kunnen worden gegarandeerd dus komen! Ook verschillende soorten morieljes zijn er te zien ( als ze er nog staan!) Verzamelen om 10:30 bij de ingang van de Koedijkerkant van het Geestmerambacht (ingang Vlasgat).
  Excursieleider: Martijn Oud 06-29299052
 • Zaterdag 20 april: Wassenaar (Zuid-Holland), Meijendel. Excursie in het Nationaal Park Hollands Duinen waar, met een beetje geluk, tal van typische voorjaarspaddenstoelen zoals morieljes, Vingerhoedjes en voorjaarssatijnzwammen te vinden zijn. Meestal zijn er ook nog aardsterren en stuifballen van afgelopen winter. De verzamelplaats hoor je als je belt. Max. 15 deelnemers. OPBELEXCURSIE: uitsluitend bellen op vrijdag tussen 18.00 en 20.30 uur.
  Excursieleider: Leo Jalink 06-51625729 en Cora van der Plaats
 • Zaterdag 20 april: Oostvoorne (Zuid-Holland), Voornse Duin. Gecombineerde KNNV Zoetermeer/NMV-excursie. Het Voornes Duin behoort tot de zogenaamde jonge, kalkrijke duinen die pas zijn ontwikkeld in de Late Middeleeuwen, en heeft sinds 2008 de status van Natura 2000-gebied. We gaan hier op zoek naar voorjaarspaddenstoelen. Start 10.30 parkeerplaats bezoekerscentrum Tenellaplas, Duinstraat 12a, Rockanje. AANMELDEN via mail of telefonisch; maximaal 20 deelnemers.
  Excursieleider: Theo Strik theo.strik@gmail.com of 06-14190070
 • Zaterdag 20 april: Serooskerke, Schouwen-Duiveland (Zeeland), Schelphoek. Gecombineerde Zeeuwse Paddenstoelenwerkgroep/NMV excursie. Het terrein bestaat uit onbemest schraal grasland en loofbos op klei en zandgrond. Het bos is ontstaan rond een dijkdoorbraak na de stormramp van 1953. Verzamelen op het parkeerterrein naast het restaurant “De Schelphoek” Serooskerkseweg 24, Serooskerke (Schouwen-Duiveland) N59. !!! LET OP: de excursie start om 11.00 uur. Aanmelden (liefst 3 dagen van tevoren) bij Ruud Lie. Excursiebegeleider is Henk Remijn.
  Contactpersoon: Ruud Lie 0115-451585/ 06-2768539, ruud.lie@kpnmail.nl
 • Zondag 28 april: Baarn (Utrecht), Landgoed Groot Kievitsdal. Gecombineerde excursie Paddenstoelenwerkgroep KNNV Gooi/NMV op zoek naar voorjaarspaddenstoelen. !!!Let op: start 10.00 uur, parkeerplaats Groot Kievitsdal, Hilversumsestraatweg 19, Baarn (eigenlijk de verlengde van de Soestdijkerstraatweg net buiten de bebouwedekom van Hilversum). OPBELEXCURSIE maar appen mag ook: 06-28455376.
  Excursieleiders: Anje Oosterhuis en Winnie Rip
 • Zaterdag 11 mei: Rhenen (Utrecht), Kwintelooyen. Kwintelooyen is een zeer gevarieerd natuurgebied met vennen, moerasjes en ook heidevelden en zandafgravingen. Deze verschillende biotopen maakt Kwintelooyen tot een interessant paddenstoelengebied en een gebiedje waar je uren kunt rondstruinen. Vertrek 10.30 uur vanaf de parkeerplaats aan de Oude Veensegrindweg 39, Rhenen. OPBELEXCURSIE: aanmelden vrijdag 10 mei tussen 18.30 – 20.30 uur. Maximaal 15 deelnemers.
  Excursieleiders: Carolien Reindertsen 06-30387825, Jan Knuiman en Theo Strik
 • Zaterdag 18 mei: Gaanderen (Gelderland), ‘t Maatje. Verzamelen 10.30 uur, P-plaats bij de brug Kerkstraat / Bielheimerbeek, Amersfoortcoordinaten 221000 439710. AANMELDEN uiterlijk donderdag 16 mei; maximum aantal deelnemers 15.
  Excursieleider: Nico Dam, ndam10@kpnmail.nl
 • Zaterdag 25 mei: Laude (Groningen), Sellingen. Excursie in de natte en vochtige terreinen rondom Sellingen, te beginnen met het helofytenfilter bij Laude. ’s Middags zijn er, afhankelijk van de omstandigheden, diverse opties zoals natte graslanden, natte heide en ven-oevers of vochtig bos. Verzamelen om 10.30 uur bij de Zuidveldsluis in het Ruiten-Aa kanaal ter hoogte van Laude 273,2 – 550,3. Parkeren in de kanaalbermen rondom de sluis. AANMELDEN!
  Excursieleider: Inge Somhorst, aanmelden ingesomhorst@hetnet.nl
 • Zaterdag 1 juni: Oostvoorne (Zuid-Holland), Duinen van Voorne. We maken een ronde van ongeveer 3 uur door het duingebied via een bosrijk deel over een oude strandvallei weer terug langs de molenkreek naar de parkeerplaats. Parkeren en start 10.30 Restaurant Aan Zee, Strandweg 1, Oostvoorne.
  Excursieleider: Eline Vis 0181-483091
 • Zaterdag 8 juni: Renkum (Gelderland), Renkums Beekdal. Het Renkums Beekdal is een natuurlijke verbindingszone tussen de Veluwe en de Rijn. Het unieke landschap wordt gekenmerkt door heuvels en dalen, beken en sprengen. Vertrek 10.30 uur vanaf de parkeerplaats bij Natuurinformatiecentrum De Beken, Nieuwe Keijenbergseweg 174, Renkum. OPBELEXCURSIE: aanmelden op vrijdag 7 juni tussen 18.30 – 20.30 uur) Maximaal 15 deelnemers.
  Excursieleiders: Carolien Reindertsen 06-30387825 en Jan Knuiman
 • Zaterdag 15 juni: Bunnik (Utrecht) Amelisweerd; een excursie met nadruk op houtbewonende paddenstoelen inclusief korstzwammen. Amelisweerd is een loofbos op iets kalkhoudende kleibodem met veel dood hout. Start 10.30 bij de parkeerplaats bij Oud-Amelisweerd Koningslaan 9, Bunnik. De startplaats is bereikbaar met de fiets vanuit Utrecht, de bus (richting Wijk bij Duurstede), of met de auto. Doel is het meest westelijke stuk van het bos. OPBELEXCURSIE
  Excursieleider: Peter-Jan Keizer 06-25179752
 • Zaterdag 22 juni: Wijchen/Nijmegen (Gelderland), Berendonck. Verzamelen 10.30 uur, P-plaats Staddijk (Nijmegen), Amersfoortcoordinaten 182400 425050
  Excursieleider: Nico Dam
 • Zaterdag 6 juli: Leusden (Utrecht), Gelderse Vallei. Deze excursie gaat door elzenbroekbos, essenhakhout en vochtige loofbossen en lanen. Welk gebied rondom Leusden bezocht gaat worden, wordt medegedeeld bij het aanmelden. OPBELEXCURSIE (mailen mag ook).
  Excursieleider: Emma van den Dool 06-29463569, emmavandendool@planet.nl
 • Zaterdag 13 juli: Ommeren (Gelderland), Landgoed Den Eng. Dit kleine landgoed ligt in hartje Betuwe en bestaat uit een oud parkbos (arboretum), grafeiland en hertenkampje. De grote diversiteit aan verschillende boomsoorten en de vochtige greppels maken het tot een aantrekkelijk paddenstoelengebied. Vertrek 10.30 uur vanaf de parkeerplaats aan de Provincialeweg 21, Ommeren. OPBELEXCURSIE: aanmelden op vrijdag 12 juli tussen 18.30 – 20.30 uur. Maximaal 15 deelnemers.
  Excursieleiders: Jan Knuiman en Carolien Reindertsen 06-30387825
 • Zaterdag 20 juli: Oostvoorne (Zuid-Holland), Duinen van Voorne. We maken een ronde van ongeveer 3 uur door het duingebied via een bosrijk deel over een oude strandvallei weer terug langs de molenkreek naar de parkeerplaats. Parkeren en start 10.30 Restaurant Aan Zee, Strandweg 1, Oostvoorne.
  Excursieleider: Eline Vis 0181-483091

In de volgende provincies worden werkgroepsexcursie georganiseerd:

Flevoland: Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders
Gelderland: Paddenstoelenwerkgroep Zuid-Oost Veluwe
Limburg: Paddenstoelen Studiegroep Limburg
Noord-Holland: Paddenstoelenwerkgroep "De Noordkop"
Utrecht: Paddenstoelenkartering district Utrecht
Zeeland: Zeeuwse Paddenstoelenwerkgroep
Zuid-Holland: Natuurlijk Delfland
Zuid-Holland: NMV-werkgroep Wassenaarse Parken