Prijsuitreiking van de Lof der Nederlandse taal voor het jaar 2016

We wisten al een tijdje dat de Commissie voor Nederlandse namen van paddenstoelen (CNN) de Lof-prijs der Nederlandse taal 2016 had gewonnen. Op 15 juni 2017 was het zover. In Haarlem reikte wethouder mw. Cora-Yfke Sikkema de prijs uit aan de commissieleden die aanwezig konden zijn: Thom KuyperJorinde Nuytinck en Anneke van der Putte. De prijs, een kunstwerk, was dit maal een speciaal ontworpen tekening van een paddenstoelenlandschap, geprint op een badlaken. De twee personen links op de onderste foto zijn de ontwerpers Michaëla J Bijlsma en Eric J. Coolen (nieuwegrachtprodukties.nl). Na de uitreiking heeft Thom Kuyper een dankwoord uitgesproken.
Het was een inspirerende en gezellige middag, met diverse voordrachten, muziek met zang (door het Ampzing Genootschap, uiteraard in het Nederlands!) en afgesloten met drankjes en versnaperingen.
De instelling van de Lof-prijs is een initiatief van de Stichting Nederlands en het Ampzing Genootschap. Beide organisaties zetten zich al vele jaren in voor het behoud en de versterking van de positie van het Nederlands als volwassen cultuurtaal en moedertaal. Zij geven de Lof-prijs voor het jaar 2016 aan de Commissie Nederlandse namen, omdat deze voor 510 soorten paddenstoelen die de laatste jaren voor het eerst in Nederland en Vlaanderen zijn aangetroffen originele en liefdevolle Nederlandse namen heeft bedacht. De manier waarop de commissie de taal heeft verrijkt en de kennelijke vreugde waarmee dat is gedaan, getuigen voor de jury van de levenskracht van de Nederlandse wetenschappelijke terminologie.
De prijsuitreiking kon mede tot stand komen door de steun van de Vereniging voor Nederlandstalige Terminologie NL-Term, de Marnixring Internationale Serviceclub, de Stichting Taalverdediging en de VVB Redactieraad “Nederlands Landstaal”.

Tekst: AnnaElise Jansen, juni 2017

Aan alle leden van de NMV is het boekje met de toespraken en de lijst van 510 nieuwe Nederlandse namen toegezonden.
Het boekje is in de webwinkel te koop.