Blauwe melkbekerzwam in het Roderveld bij Rossum (Twente)


Peziza saniosa Schrad.

Ronald Morsink

In het Roderveld in de omgeving van Rossum, eigendom van Natuurmonumenten doe ik al een aantal jaar onderzoek naar paddenstoelen en telkens blijft het gebied verrassen. Op woensdag 8 augustus ben ik weer het veld in geweest. Op leemachtige bodem tussen het mos viel mijn oog op een donkerbruine tot bijna donkerpaarse bekerzwam. Het vruchtlichaam was niet groter dan 3,0 cm. Bij beschadiging van het hymenium viel direct de blauwverkleuring van de melk op. Thuis heb ik de bekerzwam onder de microscoop gelegd en door de geornamenteerde sporen, de maten daarvan en de blauwverkleuring van de melk bracht me al snel sleutelend naar de Blauwe melkbekerzwam. Henk Huijser heeft de determinatie bevestigd. De soort staat als zeer zeldzaam te boek en is maar van vijf atlasblokken in Nederland bekend.

 

Literatuur

B. Spooner (2001): The larger cup fungi in Britain - part 3. The genera Peziza & Plicaria. Field Mycology 2, blz. 51-59.
N. van Vooren (2014): Contribution à la connaissance des Pézizales (Ascomycota) de Rhône-Alpes - 2e partie. Cahiers de la FMBDS 4, blz. 1-172.