Maandag 25 oktober: lezing over determineren van Gordijnzwammen door Thom Kuyper

Gegordelde gordijnzwam. Foto: Aldert Gutter

Het geslacht Gordijnzwam (Cortinarius) is het meest soortenrijke geslacht van de plaatjeszwammen in Nederland en Vlaanderen en worden als zeer lastig te determineren beschouwd. In de lezing zal Thom Kuyper ingaan op de vraag hoe we gordijnzwammen als geslacht kunnen herkennen en wat in het veld betrouwbare kenmerken zijn ten opzichte van andere plaatjeszwammen met bruine sporen en een gordijn in jonge toestand. Tevens zal Thom ingaan op hun levenswijze en daarbij het belang aangeven van het goed vastleggen van bodemeigenschappen en vooral boomsoort waarmee de gordijnzwam verbonden is. Op basis van een bespreking van de belangrijkste kenmerken, waarbij de nadruk zal liggen op kenmerken die met het blote oog of een goede loep waarneembaar zijn, zal Thom de voornaamste groepen van soorten bespreken. Het zal dan blijken dat een aanzienlijk aantal soorten al in het veld herkenbaar is.

Aanvangstijd: 19.30 uur  

Link naar de lezing:

Join Zoom Meeting: https://us06web.zoom.us/j/84651496236

Tip: Doordat bij de eerste lezing veel mensen tegelijk probeerden onze website te bereiken om de zoomlink te kunnen aanklikken, liep deze vast. Kopieer en plak bovenstaande link daarom in uw digitale agenda, zodat u hem vanaf uw eigen device kunt aanklikken, zonder dat u eerst naar een website hoeft te gaan.

Nederlandse Mycologische Vereniging

Deze lezing wordt kosteloos aangeboden door de NMV. De vereniging organiseert (als het straks weer kan) ook excursies en dag-, weekend- en weekactiviteiten. Als u geïnteresseerd bent in paddenstoelen en uw kennis hierover verder wilt uitbreiden, kunt u overwegen lid te worden van de NMV. Als lid ontvangt u vier maal per jaar het kleurrijke verenigingsblad Coolia.
Meer informatie over de NMV / Meld u aan als lid