Zaterdag 14 oktober: Dag van het Bosmeetnet

In 2023 bestaat het meetnet bospaddenstoelen 25 jaar. Dat vieren we  met excursies en workshops verspreid over het land. Deze zijn bedoeld voor tellers en voor hen die overwegen mee te gaan doen met het meetnet . Bij de workshops is er in de ochtend een excursie en in de middag bespreken we vondsten van telsoorten, neem hiervoor een verzameldoos mee op excursie. Ook meegebracht materiaal van je eigen telroute is van harte welkom. Daarnaast is aandacht voor de methode van het meetnet en wat er bij komt kijken. Neem zelf lunch mee. We vragen je vóór 1 oktober aan te melden als je aan een workshop wilt meedoen.

Op zondag 15 oktober volgt er een excursie met Peter-Jan Keizer die zijn oorspronkelijke proefvlakken 25 jaar lang gevolgd heeft. Wat is er in die tijd veranderd? Voor iedereen die in de afgelopen 25 jaar geteld heeft.

 • Zaterdag 14 oktober. Excursie Maashorst bij Oss (NB)
  We bezoeken gevarieerd loof en naaldbos. Verzamelen om 10.30 uur op de parkeerplaats Maashorst tegenover de Boshut, Udensedreef 14, 5374 RK, Schaijk. Leiding Peter Eenshuistra. OPBELEXCURSIE 06-12443073.
 • Zaterdag 14 oktober. Excursie en Workshop Sahara bij Ommen (O)
  De Sahara bij Ommen is een stuifzandgebied waar geteld wordt voor het meetnet bospaddenstoelen. De belangrijkste boomsoort is hier Grove den en er komen verschillende soorten ectomycorrhizasoorten voor, waaronder ridderzwammen. ’s Morgens volgen we de meetnetroute. ’s Middags verhuizen we naar een locatie waar gelegenheid is voor het bestuderen van verzameld en meegebracht materiaal en is er aandacht voor de methode, ook m.b.t. reservering en invoer. Dit alles onder het genot van een kop koffie of thee. Een dag voor alles wat je over het bosmeetnet wilt weten. De excursie start om 10.00 uur en de dag eindigt rond 16.00 uur. Voor de excursie verzamelen we op de Parkeerplaats aan de noordkant van de Sahara aan de Eerderveldweg, Ommen. Neem zelf een lunch mee. Leiding Geert de Lange en Inge Somhorst. Opgeven vóór 1 oktober via meetnet@mycologen.nl of 06-12802546. Je krijgt dan tijdig nader bericht.
 • Zaterdag 14 oktober. Excursie en Workshop Buitenplaats Elswout bij Overveen (NH)
  Elswout is een van de topgebieden voor paddenstoelen. Al 23 jaar wordt hier voor het bosmeetnet gemonitord. Elswout is een prachtige buitenplaats met veel oude bomen, voornamelijk Beuk en eik. Door afgravingen ligt het deels laag, waardoor er kwel is vanuit het duin wat zorgt voor aanvoer van kalk. Hierdoor komen er veel ectomycorrhizasoorten voor. Zie Coolia 66-3. Alle typische soorten kunnen verwacht worden, maar ook veel begeleidende soorten, zoals Gezoneerde stekelzwam, Gewoon varkensoor en Vroeg eekhoorntjesbrood. In de ochtend lopen we de bosmeetnetroute in kilometerhok 100-488, dat is de route die afgebeeld staat op pagina 13 van de Handleiding paddenstoelenmeetnetten 2022. In de middag bespreken we de vondsten en de meetnetmethode onder het genot van een kopje thee of koffie. Aanvang van de excursie is 10.00u. Neem een lunch mee, want het is een heledagexcursie. Leiding Alfons Vaessen. Er is plaats voor en beperkt aantal tellers. Opgeven vóór 1 oktober via alfons.vaessen@xs4all.nl. Je krijgt dan tijdig bericht over de excursie.
 • Zaterdag 14 oktober Excursie en Workshop nabij Renkum (Gld)
  Excursie in het bosgebied tussen Wageningen, Bennekom en Renkum. Het is een gemengd bos waar tal van telsoorten te vinden zijn. In de middag bespreken we de vondsten en de meetnetmethode onder het genot van een kopje thee of koffie. Aanvang van de excursie is 10.00u. Neem een lunch mee, want het is een heledagexcursie. Leiding Anna Elise Jansen en Machiel Noordeloos. Verzamelen op de parkeerplaats van Begraafplaats “Harten” aan de Hartenseweg, Renkum, direct ten oosten van restaurant Campman op nr. 23, 6871 NB Renkum. Opgeven vóór 1 oktober via meetnet@mycologen.nl.
 • Zondag 15 oktober Zuid-Oost Veluwe (Gld) Fietsexcursie 25 jaar Paddenstoelenmeetnet
  Excursie naar het Roekelse Bos en het Mosselse zand tussen Ede en Otterloo. Het gebied bestaat overwegend uit geplante bossen van Grove dennen. Op een vijftal plaatsen liggen NEM-proefvlakken (oude stijl), die gedurende 25 jaar zijn bezocht. We zullen in elk geval het proefvlak bezoeken waar het artikel in de herfst-Coolia over gaat. Verder zijn er stuifzand-bosranden te zien, waar - bij voldoende vocht - Gele en Witbruine ridderzwammen groeien. Let op: dit is een fietsexcursie. Verzamelen om 10.30 uur op de parkeerplaats (Google Maps: “Parking Spot”) aan de Koeweg ten noorden van Ede. Op station Ede zijn OV fietsen aanwezig (11 minuten fietsen). Excursieleider Peter-Jan Keizer. OPBELEXCURSIE. Telefoon 06-25179752.

Lees hier algemene informatie over het Meetnet Bospaddenstoelen