Meedoen met de paddenstoelenkartering

Iedereen kan paddenstoelenwaarnemingen doorgeven aan de paddenstoelenkartering. Het maakt daarbij niet uit of het om een enkele waarneming gaat of om hele lijsten. Wel dienen de waarnemingen betrouwbaar zijn. Paddenstoelen behoren nu eenmaal tot de moeilijkst herkenbare organismen. Soorten kunnen soms bedriegelijk veel op elkaar lijken, maar ook kan de variatie binnen een soort onwaarschijnlijk groot zijn! Als u zich met het waarnemen van paddenstoelen wilt bezighouden, kunt u het beste lid worden van onze vereniging. Ook hulp bij het determineren en/of valideren is mogelijk: onze consuls en districtscoördinatoren (DC's) kunnen u helpen bij veel van uw vragen.
De enige (en snelste!) manier om paddenstoelen goed te leren kennen en (beginners)fouten af te leren, is door regelmatig met andere mycologen op pad te gaan! Wanneer u wat ervaring met het herkennen van paddenstoelen heeft opgebouwd, kan u zich laten registreren als karteerder. En nogmaals: daarvoor hoeft u geen uitgebreide soortenkennis te hebben, maar wel een goede kennis van de soorten die u doorgeeft!

Waarnemingen doorgeven

U kunt waarnemingen doorgeven met behulp van het Excel-invoerformulier PaKa_NL. Dit formulier werkt in MS Office-versies vanaf 2007. Het kan ook worden gebruikt op de Mac. Ingestuurde formulieren zullen door een DC worden geconroleerd. Deze zal contact met u opnemen indien er naar aanleiding van uw waarnemingen vragen zijn. Waarnemingen kunnen ook zonder voorbehoud door de DC geweigerd worden, bijvoorbeeld als de validatie onvoldoende is (zie ook onder validatie). Een andere mogelijkheid om paddenstoelenwaarnemingen door te geven is met de NOVA-app (Android).

Aanmelden als karteerder

Als u zich als waarnemer voor de Paddenstoelenkartering wilt laten registreren, klik dan op onderstaan de koppeling:

U kunt zich online als karteerder aanmelden!