Meedoen met de paddenstoelenkartering

Iedereen kan paddenstoelenwaarnemingen doorgeven aan de paddenstoelenkartering. Het maakt daarbij niet uit of het om een enkele waarneming gaat of om hele lijsten. Wel dienen de waarnemingen betrouwbaar zijn. Paddenstoelen behoren nu eenmaal tot de moeilijkst herkenbare organismen. Soorten kunnen soms bedriegelijk veel op elkaar lijken, maar ook kan de variatie binnen een soort onwaarschijnlijk groot zijn! Als u zich met het waarnemen van paddenstoelen wilt bezighouden, kunt u het beste lid worden van onze vereniging. Ook hulp bij het determineren en/of valideren is mogelijk: onze consuls en districtscoördinatoren (DC's) kunnen u helpen bij veel van uw vragen.
De enige (en snelste!) manier om paddenstoelen goed te leren kennen en (beginners)fouten af te leren, is door regelmatig met andere mycologen op pad te gaan! Wanneer u wat ervaring met het herkennen van paddenstoelen heeft opgebouwd, kan u zich laten registreren als karteerder. En nogmaals: daarvoor hoeft u geen uitgebreide soortenkennis te hebben, maar wel een goede kennis van de soorten die u doorgeeft!

Waarnemingen doorgeven

Je kunt je waarnemingen doorgeven via NDFF Verspreidingsatlas en/of de VERA-app (Android en IOS). Ingestuurde waarnemingen zullen door een DC/validator worden gecontroleerd. Deze zal contact met je opnemen indien er naar aanleiding van je waarnemingen vragen zijn. Waarnemingen kunnen ook zonder voorbehoud door de DC/validator geweigerd worden, bijvoorbeeld als de validatie onvoldoende is (zie ook onder validatie). Lees meer over invoermogelijkheden onder Invoer.

Aanmelden als karteerder

Hoewel niet noodzakelijk vinden we het fijn als je je als waarnemer voor de Paddenstoelenkartering laat registreren. We kunnen je op dan de hoogte houden van belangrijke zaken met betrekking tot de kartering. Ook is het voor de validatie van waarnemingen van belang iets over de kennis en ervaring van de waarnemer te weten.

U kunt zich online als karteerder aanmelden!