Standaardlijst

Een standaardlijst heeft als doel tot een standaardisatie van taxonomische opvattingen en naamgeving te komen. Omdat taxonomie en naamgeving voortdurend in beweging zijn is zo'n standaardisatie altijd maar een bepaalde periode min of meer in overeenstemming met de stand van kennis. Van tijd tot tijd moet een standaardlijst daarom worden herzien. In januari 2014 is de laatste gedrukte standaardlijst verschenen (Arnolds & van den Berg, 2013). Deze was opvolger van de standaardlijst uit 1995 die werd gepubliceerd in het 'Overzicht van de paddestoelen in Nederland' (E. Arnolds, Th. Kuyper & M.E. Noordeloos, 1995). ). In deze lijst zijn alle soorten opgenomen die tot en met 2012 bekend waren uit ons land. Sindsdien zijn er alweer vele nieuwe soorten in ons land aangetroffen. Soorten die na het verschijnen van de Beknopte Standaardlijst aan de lijst van Nederlandse soorten zijn toegevoegd worden jaarlijks vermeld in Coolia onder "Karteringsnieuws" en kunnen online worden teruggevonden in de interactieve soortenlijst in de Verspreidingsatlas.

Interactieve soortenlijst

De volledige lijst van alle Nederlandse paddenstoelsoorten, waarvan het voorkomen officieel is vastgesteld (zie hieronder bij 'Nieuwe soorten'), kan online worden geraadpleegd. Deze is te vinden op NDFF Verspreidingsatlas.

Namen veranderen door nieuwe inzichten

Bij de revisie van grote soortgroepen leiden DNA-analyses vaak tot herzieningen in het soortonderscheid (soms moeten verschillend geachte soorten worden samengevoegd of blijken onder één soort juist meerdere soorten schuil te gaan). Als gevolg daarvan verandert ook vaak de naamgeving. Dit leidt onvermijdelijk tot aanpassingen in de standaardlijst. Grote geslachten, waarvoor zulke veranderingen gelden, zijn bijvoorbeeld Psathyrella en Cortinarius. Via de pagina 'Systematiek & Taxonomie' kan men tabellen downloaden, waarin oude en nieuwe namen uitgeschreven staan.

Nieuwe soorten

Op het moment dat een nieuwe papieren standaardlijst verschijnt, is hij alweer verouderd, omdat er voortdurend nieuwe soorten worden gevonden. Deze nieuwe soorten worden niet zonder meer aan de lijst Nederlandse soorten toegevoegd. Ten eerste moet het materiaal altijd door een specialist worden geverifieerd. Ook moet er een volledige beschrijving gemaakt worden, gedroogd materiaal worden bewaard en in bepaalde gevallen moet er DNA-materiaal worden opgestuurd. Pas als dat allemaal geregeld is, komt een soort in aanmerking om opgenomen te worden in de standaardlijst van Nederlandse paddenstoelen. Maar dan moeten ook de taxonomie en de naamgeving in overeenstemming zijn met de keuzes die voor de officiële standaardlijst zijn gemaakt. Geaccepteerde soorten worden minimaal 2 keer per jaar aan de onlineversie van de lijst toegevoegd.
Lees meer over het aanmelden van nieuwe soorten...