Excursieprogramma paddenstoelenmeetnet

Speciaal voor de tellers van het paddenstoelenmeetnet worden excursies georganiseerd in terreinen met hokken waarin geteld wordt. Voor elk meetnet zijn er aparte excursies: in de zomermaanden zijn er excursies naar moerassen en venen, in de herfst naar de bossen op zandgrond en in de late herfst naar de zeereep. Het belangrijkste doel van de excursies is om – naast het monitoren van een gebied – informatie te geven over het betreffende meetnet en de wijze van monitoren. De excursies zijn niet enkel bedoeld voor deelnemers aan het meetnet, iedereen is welkom op de excursie. Op de excursies leer je veel nieuwe soorten herkennen en maak je kennis met tellers in het meetnet.

Alle excursies OPBELEXCURSIES. Dat wil zeggen dat je je op vrijdagavond tussen 18.00 en 20.00 uur op moet geven bij de excursieleider. Ga niet op eigen houtje naar het verzamelpunt, omdat we op dit moment het doorgaan van de excursies nog niet kunnen garanderen.

Voor enkele excursies naar kwetsbare gebieden moet je je van tevoren opgeven via email. Deze excursies hebben een beperkt aantal deelnemers. Van een excursie is het doorgaan op dit moment nog onzeker. Informatie hierover staat aangeven bij de betreffende excursies. Alle excursies zijn dagexcursies, dus lunch meenemen.


Excursies naar moerassen en venen in 2021

 • Zaterdag 28 augustus: Vragender veen, Vragender. Het Vragender veen is een van de venen in het venencomplex ten westen van Winterswijk. Hier zijn door vernatting weer grote veenmosvelden aanwezig. Daarnaast berkenbroekbos en vochtige graslanden. Laarzen zijn onmisbaar. De excursie begint om 10.30 uur. Het aantal deelnemers is beperkt vanwege de kwetsbare terreinen. Excursieleider: Alfons Vaessen. Opgeven voor 15 augustus via meetnet@mycologen.nl. Je ontvangt dan bericht over de excursie.
 • Zaterdag 4 september. Excursie Liesselse Peel. We bezoeken de “boerenkuilen” (kleine putjes met hoogveen) in een deel van de 2020 verbrande Peel. Verzamelen om 10.30 uur vanaf Wilgenroosweg (parkeren in berm) aan oostkant Snoertse Baan bij Liessel (coördinaten 187.5-379.8). Excursieleider Peter Eenshuistra, OPBELEXCURSIE: 06-12443073.
 • Zaterdag 11 september. Wieden. We bezoeken een aantal bijzondere terreinen in het oostelijke deel van De Wieden. Laarzen en anti-muggenspul is verplicht. De excursie begint in 10.30u. Het aantal deelnemers is beperkt vanwege de kwetsbare terreinen. Excursieleiders: Alfons Vaessen en Caroline Hoff. Opgeven voor 1 september via meetnet@mycologen.nl. Je ontvangt dan bericht over de excursie.
 • Zaterdag 25 september. Vaarexcursie Ilperveld (onder voorbehoud). We varen door het veenweidegebied om op twee verschillende eilandjes naar paddenstoelen te zoeken. Locaties: berkenbroekbos, veenmosrietland en voormalig boerenland. Deze excursie is nog onzeker en is afhankelijk van de beschikbaarheid van een boot. Informatie over het doorgaan vanaf 1 september bij excursieleider Martijn Oud: mnaj.oud@ziggo.nl.

Excursies m.b.t. bospaddenstoelen in 2021

 • Zaterdag 9 oktober. Landgoed de Utrecht en Wellends eind, Esbeek. Landgoed De Utrecht en omgeving is een zeer gevarieerd bosgebied met veel kenmerkende paddenstoelen. Verzamelen om 10.30 uur, parkeerplaats Natuurbegraafplaats de Utrecht (coördinaten 137.7- 382.2) aan de Scheidijk (te bereiken vanaf N269 (Lage Mierdseweg/ Wellenseind). Excursieleiders: Peter Eenshuistra en José Langens, OPBELEXCURSIE: 06-12443073.
 • Zaterdag 23 oktober. Lanen van De Bruuk. De lanen van De Bruuk worden grotendeels omzoomd met eiken (een flink aantal in een aftakelfase). Het is van oudsher blauwgrasland. De (vaak drassige) bermen zijn interessant en qua paddenstoelen divers. Belangrijkste andere bomen: diverse wilgensoorten, populier, zwarte els, berk, veel struikgewas en riet. Tijdens de excursie kijken we voornamelijk in de paddenstoelenrijke lanen die het blauwgrasland omgeven. Oorspronkelijk is het in het meetnet gekomen vanwege de aanwezigheid van de Gezoneerde stekelzwam. De Groesbeekse bijnaam is `De botterpot’. Verzamelen om 10.30 uur ingang aan de Ashorst, 100 meter voorbij (ten oosten van) Ashorst 24 (bij het bos) Ashorst - 6562 KV Groesbeek-Breedeweg. Verzamelen achter de slagboom. Openbaar vervoer: Lijn 5 naar Groesbeek Breedeweg of Groesbeek de Horst. Vanaf beide eindpunten kun je naar de Bruuk lopen, maar het is het dichtste bij vanaf de eindpunt kerk de Horst. Ongeveer 15 minuten lopen. Vanaf eindpunt Horst loop je de Plakseweg op (na uitstappen even teruglopen naar het kruispunt en rechtsaf gaan). De Plakseweg helemaal uitlopen, einde rechtsaf en gelijk daarna linksaf. Je komt dan vrij snel bij de ingang van de Bruuk. Excursieleider: Alfons Vaessen. OPBELEXCURSIE: 06-10816514.

Excursies naar de zeereep in 2021

 • Zaterdag 6 november. Excursie naar de kustduinen ten zuiden van het Kennemerstrand.
  Kustduinen die bekend staan vanwege de nieuwe soorten. Vorig jaar vonden we hier de Grijswitte schijnridderzwam weer terug (tweede vondst van Nederland). Verzamelen om 10.30 uur bij het roestige monument aan het IJmuiderslag met coördinaten 99.3-495.8. Hier mag in deze tijd van het jaar gratis worden geparkeerd. Excursieleider: Martijn Oud. OPBELEXCURSIE: 06-29299052.
 • Zaterdag 13 november. Excursie Zwanenwater. Op zoek naar de paddenstoelen van de zeereep. Op de terugweg lopen we langs de oeverzones van het tweede meer op zoek naar allerlei moeraspaddenstoelen en bezoeken daarna nog een beroemd duingrasland vanwege de bijzondere wasplaten die er voorkomen. Verzamelen om 10.30 uur aan de hoofdingang van het Zwanenwater aan de Zuid Schinkeldijk te Callantsoog. Excursieleider: Martijn Oud. OPBELEXCURSIE: 06-29299052.
 • Zaterdag 13 november. Duinen bij Kamperland. Het duingebied bij Kamperland op Noord-Beveland zijn rijk aan soorten van de zeereep. Verzamelen om 11.00 uur aan het begin van de parallelweg over de Oosterscheldekering. Routekaartje op aanvraag. Excursieleider: Henk Remijn. OPBELEXCURSIE: 06-33742923 of via: henkremijn@zeelandnet.nl.
 • Zaterdag 20 november. Langevelderslag nabij Noordwijk. Het duingebied rond Langevelderslag en de zeereep zijn zeer rijk aan soorten van zowel de witte als de grijze duinen. Alle typische soorten van de zeereep kunnen hier gevonden worden. Verzamelen om 10.30 uur op parkeerplaats Langevelderslag (betaald parkeren). Leiding: Alfons Vaessen. OPBELEXCURSIE: 06-10816514.
 • Zaterdag 27 november. Duinen Zwarte polder bij Nieuwvliet. De duinen van Zeeuws Vlaanderen worden door ons nog weinig bezocht, maar zijn zeer de moeite waard, onder andere voor Helminktzwam. Verzamelen om 11.00 uur bij Nieuwvliet-Bad op de parkeerplaats waar de zeedijk overgaat in de dwarsdijk. Routekaartje op aanvraag. Excursieleider: Henk Remijn. OPBELEXCURSIE: 06-33742923 of via: henkremijn@zeelandnet.nl.