Meetnet moerassen en venen: Melkzwammen & Russula's
Roodgrijze melkzwam (Lactarius vietus)
De roodgrijze melkzwam is een berkenbegeleider, die vaak in berkenbroek bossen te vinden is, maar ook op drogere plekken voorkomt. Hij is goed te herkennen aan de vaal grijs-rode kleur van de hoed, bleke steel, vaak met een opvallend lichte top (manchet) en de scherpe, witte melk die aan de lucht langzaam grijs opdroogt.
Russula's (Russula spp.)
Van het grote aantal soorten Russula dat mycorrhiza vormt met Berk, zijn er drie die specifiek thuishoren in berkenbroekbosssen met veenmos.
Gele berkenrussula (Russula claroflava)
Dit is een algemene soort, en onmiskenbaar met zijn prachtige heldergele hoed en bleekgele plaatjes, en witte steel die vaak grijzig verkleurt. Vlees niet scherp.
Waterige russula (Russula aquosa)
Deze soort is veel zeldzamer dan de vorige. Hij heeft een roze-rode tot roze-violette hoed, in het midden meer bruinrood of zelfs donker roodzwart), die glad en glanzend is, snel verblekend en dan vaak vlekkerig roze. De vrij wijd uit elkaar staande plaatjes zijn eerst wit, dan grauw met gele tinten. De steel is aanvankelijk wit, dan vaak met grijzige of bruinige vlekken. De geur is vaag kokosachtig. Microscopische controle, een foto en een bewijscollectie is echter nodig om deze soort met zekerheid vast te stellen.
Veenmosrussula (Russula sphagnophila)
Deze soort is eveneens zeldzaam, heeft ook een rode hoed, maar heeft een sterk geribbelde hoedrand; de plaatjes en steel zijn zuiver wit. De sporee is cremegeel, de sporen hebben geïsoleerde stekels. Microscopische controle, een foto en een bewijscollectie is echter nodig om deze soort met zekerheid vast te stellen.