Publieksinventarisatie 2022: Vliegenzwam

In 2022 is de Vliegenzwam de Paddenstoel van het Jaar (zie ook NatureToday). Om deze soort in het zonnetje te zetten organiseren de NMV, KNNV, Waarneming.nl en IVN een grootste publieksinventarisatie om de verspreiding van de Vliegenzwam in kaart te brengen. Geef uw waarnemingen hier door!

De Vliegenzwam is zeker de meest bekende paddenstoel. Vraag een kleuter om een paddenstoel te tekenen en je krijgt een Vliegenzwam. En de Vliegenzwam is natuurlijk bekend van het liedje ♫Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen♫. Klik hier voor meer informatie over de Vliegenzwam.

Op 24 september 2022 organiseren we overal in Nederland paddenstoelenexcursies. Deze excursies vormen de aftrap voor de publieksinventarisaties van de Vliegenzwam. Iedereen is welkom. Natuurlijk gaan we samen op zoek naar de Vliegenzwam. Maar ook als we die niet vinden, komen we vast wel andere paddenstoelensoorten tegen in alle vormen en kleuren. Je blijft je verbazen. Klik hier voor meer informatie over de excursies. Mocht je op 24 september zelf een excursie willen leiden en organiseren meldt dat dan graag bij Melchior van Tweel (vliegenzwam@mycologen.nl). We proberen door het hele land op die dag zoveel mogelijk excursies te organiseren. O.a. worden lokale KNNV en IVN afdelingen en paddenstoelenwerkgroepen gevraagd om excursies en andere activiteiten te organiseren. Zo kan een dergelijk vliegenzwammenproject de belangstelling voor paddenstoelen versterken.

Gedurende de hele nazomer en herfst kan iedereen op zoek gaan naar de Vliegenzwam. Waar komt die paddenstoel voor? Wanneer worden er in 2022 al Vliegenzwammen gevonden? Ook voor 24 september zal er naar Vliegenzwammen al gekeken worden. Iedereen kan daaraan meewerken. Geef je waarneming door! Klik hier voor meer informatie over de inventarisatie.

Om het zoeken naar de Vliegenzwam nog aantrekkelijker te maken, hebben we een prijsvraag uitgeschreven: Wie vindt de Vliegenzwam met de grootste hoed? Klik hier voor meer informatie over de prijsvraag.

Voor meer informatie raadpleeg de links op deze site of neem contact op via vliegenzwam@mycologen.nl
Bekijk ook de paddenstoel van de maand september 2022