Publieksinventarisatie Vliegenzwam

We willen graag precies weten waar de Vliegenzwam voorkomt. Iedereen kan meedoen met de publieksinventarisatie. Omdat de Vliegenzwam onmiskenbaar is, kunnen ook mensen die “geen verstand van paddenstoelen hebben” meedoen.

In 1991 en 2000 zijn er vergelijkbare grootse inventarisaties van de Vliegenzwam geweest. Dit heeft duizenden waardevolle waarnemingen opgeleverd en een goed beeld waar deze soort precies voorkwam. Door in 2022 voor de derde keer de verspreiding van de Vliegenzwam in kaart te brengen kunnen we zien of er iets is veranderd. Is de soort voor- of juist achteruitgegaan? Komt de soort vooral in natuurgebieden voor, of steeds meer in stedelijk gebied? Door uw waarnemingen door te geven draagt u bij aan de kennis van de verspreiding en de standplaats van de Vliegenzwam en aan de bescherming van paddenstoelen.

Ga lekker naar buiten en geniet van de herfstkleuren en de paddenstoelen. Ga heerlijk wandelen in een bosgebied. Maar Vliegenzwammen zijn ook te vinden in wegbermen met bomen en in parken. Om mee te doen hoeft u dus soms niet eens de stad uit!

Als u een Vliegenzwam gevonden heeft kunt u die op verschillende manieren doorgeven. Als u al vaker waarnemingen heeft doorgegeven bijvoorbeeld via Waarneming.nl, ObsMapp, ObsIdentify, Telmee of NDFF Verspreidingsatlas dan kunt u de waarneming gewoon op die manier doorgeven. Voeg indien mogelijk een foto van uw Vliegenzwam toe!

Hoe voer ik in op Waarneming.nl?

Als u nog nooit een waarneming heeft doorgegeven kunt u gebruik maken van een speciaal invoerscherm op waarneming.nl. Klik hier om naar dat invoerscherm te gaan.
Op het invoerscherm wordt gevraagd een aantal gegevens in te voeren. De meeste daarvan spreken voor zichzelf, voor enkele invoervragen wordt hier een korte toelichting gegeven:

  • Sleep uw foto naar het vak bovenin met de stippeltjesomtrek. Als u foto’s upload gaat u ermee akkoord dat de foto voor dit project kan worden gebruikt.
  • Op de kaart kunt u door te slepen van plaats veranderen en met uw muiswieltje in- of uitzoomen. Met een klik op de juiste plek kunt u de precieze locatie van de vindplaats van de Vliegenzwam selecteren.
  • Als u mee wilt doen aan de prijsvraag kunt u de grootste breedte van de hoed invoeren, in centimeters. Voegt u als bewijs een foto toe met een liniaal op de hoed.
  • Bij begeleidende boom kunt u aangeven bij welke boom u de Vliegenzwam heeft gevonden. De meest voorkomende bomen zijn Berk, Zomereik, Beuk, Grove den en Fijnspar. Als u twijfelt kunt op de link klikken. U gaat dan naar een foto van de bladeren of naalden. Een andere boom kunt u ook toevoegen. Als u de boom niet herkent kunt het vak ook leeg laten.
  • Bij biotoop kunt u eventueel nog aangeven in welke omgeving u de Vliegenzwam heeft gevonden.